lördag 29 december 2012

Läsvärd artikel om Fas 3

"Fas 3". Det låter som en slutförvaringsstation. Och just så upplever många av deltagarna det hårt kritiserade programmet: En plats där människor förvaras. Sysselsätts med meningslös terapi. Eller utnyttjas som gratis arbetskraft. Riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S) utmanade nyligen sin namne arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) i en interpellationsdebatt i riksdagen. Då drog hon sig inte för att kalla Fas 3 för "slavarbete".
– Många anordnare har startat bara för att lägga beslag på de här femtusen kronorna. Jobbfabriken är ett exempel. Uppgifterna är meningslösa, säger Hillevi Larsson.
...
Salo är frän kritiker av Fas 3. – Katastrofalt för den arbetslöse. Antingen meningslös förvaring eller arbete utan lön, sammanfattar kollegan Johan Andersson, som själv har erfarenhet från ett Fas 3-projekt där han våren 2010 "fikade bort några månader av sitt liv".
...
– Deras viktigaste projekt kallas "Livsboken". Man ska leta upp en äldre person som berättar om sitt liv. Det är helt meningslöst, säger Ann. Ett annat av Jobbfabrikens projekt kallades "turism". – Då skulle vi ge oss ut på stan och berätta för turister vad som finns att titta på i Malmö. Det gav mig absolut ingenting. 
Länk

En dag kommer vi att se tillbaks på det här vansinnet och undra hur det var möjligt i ett civiliserat, modernt och "upplyst" samhälle som hade råd att ge alla medborgare en villkorslös basinkomst. Varför kritiserar inte mainstreamliberaler detta? Basinkomst/medborgarlön är ett verkligt liberalt alternativ till den dyra, byråkratiska och ineffektiva Fas 3-stalinismen. 


För övrigt har inte heller Socialdemokraterna fattat hur verkligheten ser ut (ur artikeln): 

Vad Socialdemokraterna vill göra istället med de drygt trettiotusen människorna i Fas 3 är dock inte helt klart. Man talar om utbildning. Andra typer av subventionerade anställningar, men med riktig lön.– Ambitionen är att så många som möjligt ska komma ut på den reguljära arbetsmarknaden, sade Ylva Johansson.
Suck. Jobben finns inte och kommer inte, Ylva Johansson.