torsdag 28 februari 2013

Kritik av arbetslinjen i Modern Psykologi

Den absurda tillvaron i hamsterhjulet ifrågasätts från allt fler håll. Tidskriften Modern Psykologi har kritik av arbetslinjen som huvudtema i sitt senaste nummer:
Med undantag av några år under industrialismens hårdaste dagar har vi aldrig arbetat så många timmar som i dag. Detta trots att tekniken har ersatt mycket av det som tidigare gjordes av människor. Det en person producerar i dag, krävdes det tjugo personer för att tillverka på 1800-talet.
...
Men varken högern, vänstern, facket eller arbetsgivarna ifrågasätter arbetslinjen. Ingen tar upp att det vi gjorde förr – arbetade för att skapa tillväxt – i dag har vänts till att vi använder tillväxten för att skapa arbete
...
Men den mer otäcka lögnen uppstår enligt Paulsen när myndigheter och politiker inte erkänner att det inte behövs lika många anställda längre. I stället låter man de arbetslösa känna sig personligen ansvariga, och tvingar dem att gå menlösa kurser i hur man skriver cv eller bokar in dem hos en jobbcoach. – Även som arbetslös måste du vara med och låtsas – annars får du inte några pengar, säger Roland Paulsen.