tisdag 5 februari 2013

Klädhandelns framtid

I mellandagarna besökte jag Emporia, det nya gigantiska köpcentrumet utanför Malmö. Jag roade mig med att analysera vilken typ av butiker som fanns i köpcentrumet och hur de kan komma att påverkas av framtida teknologisk utveckling. På rak arm skulle jag säga att 65-70% av butikerna i Emporia är klädbutiker, resten utgörs av kaféer, restauranger, frisörer och skönhetsvård, teknikaffärer samt en del andra typer av verksamheter. 

Samma sak kan iakttas om man promenerar runt i Stockholms innerstad - mer än varannan butik är en klädbutik. Det tycks som att klädbutiker, vid sidan av restauranger och kaféer, är det som håller handeln och antalet handelsanställda uppe när andra verksamheter går under. Om även klädbutikerna skulle hotas som en konsekvens av den teknologiska utvecklingen kommer vi att få se en butiksdöd, köpcentrumdöd och arbetslöshet som överträffar allt vi hittills har sett. Frågan är om detta kan tänkas hända?

Det finns ett antal hot mot klädhandeln/klädbranschen:

- Näthandeln. Om näthandeln med kläder fortsätter att växa så kommer fysiska butiker till slut att få det svårt, det finns trots allt en begränsad efterfrågan på kläder (även om det ibland inte verkar så). Det som ännu saknas är en lösning för att "prova" och "känna på" kläderna eller en lösning som gör detta moment överflödigt. Men även utan en sådan lösning kommer näthandeln fortsätta att vinna mark när konsumenter provar kläder i fysiska butiker för att sedan beställa dem från nätet med kostnadsfri hemleverans samma dag.

- Second hand på nätet. Allt fler människor använder sig av sajter som Tradera och Blocket för att handla och sälja kläder, särskilt yngre generationer. Här kan man handla kläder till ett så lågt pris att det inte gör så mycket om passformen visar sig vara fel - då säljer man bara dem vidare till någon annan.

- Nya högteknologiska material. Nanoteknologi används redan i tillverkningen av funktionskläder för idrott och utomhusaktiviteter. Dessa kläder är inte bara mer funktionella utan ofta också mer slitstarka än kläder tillverkade i traditionella material, dels eftersom materialen är tåligare och dels eftersom de är självrengörande och inte behöver tvättas särskilt ofta. Om denna typ av material börjar användas i vardagskläder så kommer människor inte att behöva byta kläder på grund av slitage. 

- Modets växlingar upphör. Förutom slitage är modets växlingar något som får människor att köpa nya kläder. En tendens som jag tycker mig se - och som konstaterats på andra området, t.ex. inom musikens värld - är att modet inte förändras på samma sätt som förr med tydliga trender som avlöser varandra. Istället dominerar en rätt klassisk inriktning sedan ett drygt decennium tillbaks och utanför denna existerar alla tidigare trender på en och samma gång så att det är svårt att säga vad som är "inne" och vad som är "ute". Titta till exempel på en Filippa K-visning från 2003, nog skulle man komma undan med att bära dessa kläder idag.

- 3d-printing. I horisonten tornar ett gigantiskt hot mot klädhandeln upp sig, när människor enkelt och billigt kan printa sina egna kläder. Ett tips är att sälja H&M-aktierna innan detta sker.

Edit: Se DN