Industrin flyttar tillbaks till västvärlden men jobben försvinner på vägen:
Nu ska det sägas att just återindustrialisering passar ABB som hand i handske. För även om lönerna stiger i Asien så är de fortfarande klart lägre än i till exempel Europa. Men det är då företaget drar fram sitt ess ur rockärmen - roboten. Roboten kan ju arbeta dygnet runt, kräver inga löneförhöjningar, bryr sig inte om ifall arbetsuppgiften är farlig och långtråkig eller om arbetsmiljön är trist, kall och mörk. Dessutom är ju roboten aldrig bakfull, förkyld eller ofokuserad.
– Vårt huvudargument är att vår utrustning gör produktionen mer effektiv. Visst sparar man pengar men det är den ökade konkurrenskraften som är viktigast för kunden, säger Mikael K Svensson.Fast numera talar ABB inte heller om att sälja robotar utan om att sälja lösningar. Många av bolagets kunder kommer fortfarande från bilindustrin men nya kunder kommer från elektronikindustrin och livsmedelsindustrin. Till skillnad från bilföretagen finns där inte ingenjörer i överflöd. ABB:s forskningsavdelning måste alltså ta fram delvis nya robotstationer, nya standardiserade lösningar, berättar forskningschef Pierre Mikaelsson.
– Det handlar om att erbjuda färdiga stationer för att packa alltifrån schampoflaskor till ostar. Robotarna måste vara enkla att köra och dessutom ska det gå att bygga upp liknande stationer på flera olika fabriker runt om i världen
....
Jobbfrågan är känslig. Världens politiker vill ha produktion men de vill också ha jobb. Givetvis effektiviserar företagen när de flyttar produktion eller bygger nya fabriker. Det som var 100 jobb på ett ställe är troligen färre på ett annat. Ni har kunnat läsa i SvD om Thermia som valt att flytta hem sin produktion av värmepumpar till Arvika. Då blev 50 jobb i Polen till 30 jobb i Sverige. Volvo personvagnar har också beskrivit skillnaden mellan sina två fabriker i Kina och Sverige - i Göteborg svetsar robotar hela karossen, alla 4 500 svetspunkterna. I Chengdu gör människor 60 procent av jobbet, robotarna 40 procent.
...
Återindustrialiseringen är en möjlighet för ABB. Men det gäller samtidigt att vara innovativ och snabb nog för att dra nytta av trenden. ABB:s forskare arbetar just nu med att ge robotarna bättre förmågor, sensorer för artificiell syn, hörsel och känsel.Länk