fredag 8 februari 2013

Sluta oroa dig för pensionen

Något off topic, men ändå relaterat till bloggens tema. Nästan dagligen trumpetar medierna ut att vi måste jobba längre och att framtidens pensionärer kommer att få det sämre. Det är struntprat. Liksom när det handlar om prognoser för arbetsmarknaden missar man konsekvent att ta med den teknologiska utvecklingen i beräkningen. Framtidens pensionärer - om vi med framtid menar mitten av innevarande sekel - kommer att leva i materiellt överflöd på en inkomst motsvarande dagens grundpension. I princip kostnadsfri energi (vare sig den genereras av sol eller fusionskraft eller något annat), genmodifierad billig mat, teknologiska produkter som vida överstiger dagens, nanoteknologiska kläder som aldrig går sönder och aldrig behöver tvättas. Möjligen kommer sjukvården att bli dyrare när vi blir äldre och allt fler sjukdomar går att behandla men kanske kommer den teknologiska utvecklingen att leda till effektivisering även här.

På kort och medellång sikt så är jag definitivt teknikoptimist (jag skulle själv kalla det för realist), om samhället förmår anpassa sig till förändringarna. På längre sikt är jag mer kluven - den teknologiska utvecklingen kommer att medföra oerhörda risker som i värsta fall kan innebära utplåning av hela vårt solsystem.

Pensionen är det minsta problemet, om du är ung idag, så sluta oroa dig för den.


Uppdatering: Skräckpropagandan fortsätter. Som bland andra Andreas Bergh påpekar bygger såna här kalkyler på ett extremt osannolikt scenario med flera decennier av nolltillväxt i ekonomin.