tisdag 26 mars 2013

Kassapersonal ersätts av självscanningsmaskiner

Det är bara en tidsfråga innan kassapersonal i livsmedelsaffärer (och kanske andra slags butiker) ersätts av självscanningsmaskiner där man kör sin kundvagn eller korg genom en scanner som räknar ut totalbeloppet på 5 sekunder. Betala sedan med mobilen så är du ute ur affären på under halvminuten. Risken för snatteri är dessutom betydligt mindre än med dagens självscanningssystem.

JC Penney hade nyligen planer på att bli först med att introducera ett sådant system, men tvingades sedan dra sig ur på grund av dålig ekonomi (systemet kräver i nuläget en rätt hög investering "up front" men betalar sig på sikt):
Using advanced Wi-Fi networks, mobile checkout, RFID (radio-frequency identification) tracking systems for goods, and all sorts of self-checkout possibilities, JCPenney will get rid of cashiers, cash registers, and checkout counters, the staples near the exits of virtually every store, as soon as 2014. 

“Think of a physical store without a cash rep,” Johnson said. “About 10% of all the money we spend, half a billion dollars a year, goes to transactions. Well that could be done through technology.”
Länk

Wal-Mart planerar att börja använda sig av ett annat system, där kunden själv scannar varorna med sin mobiltelefon och sedan betalar med en knapptryckning vid utgången:
Walmart's "Scan & Go" program will soon be in more than 200 stores, up from about 70. The pilot began near its home office in Bentonville, Arkansas in late 2012, then expanded to Atlanta.  
... 
Shoppers scan bar codes on items they want to buy, using the Walmart app on their iPhone, iPod touch or iPad to keep track of the planned purchases and the total cost. Then they pay at a self-checkout screen, bypassing the typical registers. 
As it expands the pilot test of "Scan & Go," Walmart is also adding self-checkout lanes to many more stores. Right now, about 1,500 stores have self-checkout lanes, and another 1,000 to 1,500 stores should get them this year, said Jeff McAllister, senior vice president of Walmart U.S. Innovations.

Jag har svårt att se Scan & Go som något annat än ett temporärt steg innan JC Penney-modellen slår igenom på bred front. Hur som helst hotas tiotusentals okvalificerade jobb i Sverige.

Jobbskatteavdrag och arbetslöshet

Liksom andra misslyckade reformer som i grunden är ideologiska men som rättfärdigas med abstrakta (och felaktiga) ekonomiska modeller leder inte en sänkning av "marginalskatterna" (i klarspråk: den skatt som rika människor betalar) till ökad sysselsättning, vilket bland andra Folkpartiet och Centerpartiet påstår. Tvärtom finns forskning som visar att skattesänkningar för höginkomsttagare leder till att dessa arbetar mindre än tidigare.

Med andra ord: De som har råd att välja väljer mer fritid istället för mer arbete, och skattesänkningar för höginkomsttagare leder till minskad sysselsättning och minskad ekonomisk tillväxt.

Det vore ärligare om de sa som det egentligen är. De vill sänka skatterna eftersom de anser att rika människor förtjänar sina rikedomar (vilket förstås motsägs av alla studier som visar hur det biologiska och sociala arvet till stor del bestämmer var människor hamnar i livet). Det är samma djupt primitiva moral som ligger bakom arbetslinjen.

Exkurs: Allt fler studier visar att ökade ekonomiska och sociala klyftor ligger bakom de sjunkande resultaten i svensk skola. C och Fps politik skulle alltså troligen leda till en ännu sämre skola. Men kanske betyg från första klass hjälper (Obs sarkasm). 

Basinkomst, fler beräkningar

och diskussion av förutsättningar hittar du här. Se även här. För libertarianer

söndag 24 mars 2013

Hotade yrken och branscher (uppdaterad)

Tillverkningsindustrin allmänt länk länk länk länk länk länk länk
Fordonsindustrin länk länk länk
Pappersindustrin länk
Reparation och service länk länk
Lagerjobb länk länk
Tjänstesektorn allmänt länk länk länk
Butiksjobb länk länk länk länk länk länk länk länk
Restaurangjobb, i synnerhet inom snabbmatssektorn länk länk länk
Klädhandeln länk länk
Telemarketing länk
Jurist- och administratörsyrket, de enklare delarna länk länk
Journalistyrket och mediebranschen i stort länk länk
Brevbäraryrket länk
Bokhandel, bibliotekarieyrket och bokbranschen i stort länk
IT-branschen länk länk
Civilingenjöryrket länk
Kirurg/läkaryrket länk länk
Pilotyrket länk
Tolk- och översättaryrket länk
Universitets- och högskolesektorn länk

"En ful och dålig film om arbete"

DN om Fas 3-eländet

Tyvärr är artikeln begränsad till betalande läsare så här kommer några längre citat:

Han är arbetslös och befinner sig i fas 3, i regeringens ”jobb- och utvecklingsgaranti”. Men särskilt utvecklande är inte det han gör. Han står ensam i en av kommunens lokaler. Han har 38 stolar i rummet. Han målar dem. När de torkat målar han dem igen. Ena veckan vita. Nästa vecka gula. Han är helt förstörd. 
... 
När Bengt hamnade i fas 3 var hans värsta skräck att hamna i samma situation som mannen som ringde in till ”Karlavagnen” gjorde, det vill säga att måla om nymålade stolar, alternativt sitta och virka utan garn – en annan fas 3-uppgift han hört talas om 
.... 
Bengt tycker att de arbetsförmedlare han har haft kontakt med verkar uppgivna. Som att alla deras verktyg försvunnit i och med att de fått minskade resurser. Han tror inte längre att de enkla jobben kommer att komma tillbaka. – Det har länge påståtts att när 40-talisterna går i pension ska det uppstå en massa jobb – när kommer de? Snart har hela generationen gått i pension, och ändå ökar inte antalet jobb. Jag tror att de bara rationaliseras bort, man spar in på tjänster. Till och med inom vården där det sägs saknas folk är det ju många som arbetar som vikarier eller deltid. 
... 
Roland Paulsens teori är att eftersom politikerna, trots arbetsbristen, vill hålla på sin arbetslinje måste de arbetslösa förmås att känna att situationen är deras eget fel: ”Arbetsförmedlingen finns inte där för att förmedla jobb, de skapar program vi måste delta i för att få våra pengar”, skriver han. – Kurserna hos Arbetsförmedlingen går ut på att de arbetslösa ska uppleva att de skulle få jobb bara de matchade efterfrågan lite bättre. Därför får de gå på möten, jobbcoachning och annat, där de ska lära sig att framställa sig själva på ett annat sätt. De måste vara med och låtsas, annars förlorar de sina ersättningar, säger Roland Paulsen 
.... 
Han menar att problemet med alla sorters sysselsättningsprogram – även den tidigare socialdemokratiska regeringens ”plusjobb” – är balansen mellan att tvinga människor till komplett meningslösa sysslor och att ge dem uppgifter som konkurrerar ut ”riktiga” jobb. – Trots att det är betydligt billigare att bara ge människor pengar i handen, vill man oavsett partifärg ha kvar dessa omöjliga program. Tydligare än så blir inte arbetsideologin, säger Roland Paulsen.

Absurt. Meningslöst. Förtryckande. Ineffektivt. Historiens dom över Fas 3 och "arbetslinjen" kommer att bli hård men det bryr sig inte dagens politiker om.

söndag 17 mars 2013

Video från Arbetskritiskt forum

med Roland Paulsen:




Jag håller i princip helt med om programmet (är lite skeptisk till klimatfrågan). Synd att de kallar sig "arbetskritiska", det är verkligen att ge motståndaren öppet mål. Som jag ser det är inte arbete i sig ett problem, däremot tvångsarbete (Fas 3), lönearbetstvång och överarbete. Även om vi införde basinkomst så skulle människor arbeta men i rimlig utsträckning och av egen fri vilja.

Fler videor kan ses här

tisdag 12 mars 2013

Till mina läsare

Bloggen har nu funnits i knappt fem månader och har en relativt liten men trogen läsarkrets. Om ni tycker att det är viktigt att frågan om teknologisk arbetslöshet uppmärksammas i den svenska debatten så vill jag uppmana er att tipsa om denna blogg - gärna genom att länka i kommentarsfält och på eventuella egna bloggar, twitter osv. Jag märker klar skillnad i trafiken när bloggen nämns på de stora sajterna. Tack!

Mediebranschens kris fortsätter



Alla slags tryckta tidningar minskar kraftigt både vad gäller antal läsare och annonsintäkter. Jobbslakten i mediebranschen har bara börjat. Som jag skrivit tidigare går trenden mot ett par stora tidningar som täcker en hel befolknings behov samt en mängd icke-avlönade bloggare som kommenterar tidningarnas innehåll.

Länk

måndag 11 mars 2013

Tolk- och översättaryrket automatiseras

En japansk mobiltelefonoperatör är först i världen med en tjänst som erbjuder direktöversättning av tal, i realtid. Talet går via mobilt bredband  till det som kallas molnet, ett slags dataserver på nätet, där det översätts och görs om till syntetiskt tal på ett annat språk. Än så länge kan japanerna få översättning till kinesiska, koreanska och engelska.
...
Josh Estelle på sökmotorjätten Google menar att datorerna inom kort kommer att vara snabbare än människan på att översätta.
Länk

Som påpekas i programmet är tekniken ännu alltför outvecklad för att helt kunna ersätta mänskliga tolkar och översättare, men det verkar troligt att yrkeskåren minskar i omfattning när datorn kan göra habila och snabba översättningar som fungerar för enkel kommunikation.

fredag 8 mars 2013

Teknologisk arbetslöshet? Svar till två kritiker

i en diskussionstråd på ett annat forum. Notera att båda använder sig av samma induktivt baserade argument, vilket verkar vara det enda som kan anföras mot tesen om teknologisk arbetslöshet.

Kritiker 1:
"teknologisk ARBETSLÖSHET finns förstås, men det är kortsiktiga fenomen. du kan alltid försöka argumentera ”this time is different”, att just DENNA tid av teknisk utveckling blir svår att parera med nya slags jobb, osv. men jag tror inte på det, och mest pga den långa tidsserie vi har av motexempel. vi tycker alltid att det är svårt att se in i framtiden, men att det kommer skapas jobb där vi kan vara produktiva, det tvivlar jag inte på! men vill du be mig säga exakt vilka jobb så vet jag inte det i detalj förstås, lika lite som jag tror vi kunde förutspå tjänstesektorns explosion (där ligger f ö europa långt efter USA och vi har stora möjligheter att utveckla den vidare) eller IT-revolutionen."

Svar:
Ditt resonemang bygger på en induktiv logik – har det inte hänt tidigare så kan det inte ske nu eller i framtiden – som är problematisk. Jag vet inte varför det skulle vara mer kontroversiellt att vi nu ser teknologier växa fram som gör mänsklig arbetskraft överflödig inom många sektorer och som inte kan ersättas av meningsfulla arbeten för människor inom nya sektorer.
”men att det kommer skapas jobb där vi kan vara produktiva, det tvivlar jag inte på!” Det här är en trossats, inte ett argument.
Visst kan vi stimulera eller tvångskommendera fram ett antal mer eller mindre meningslösa tjänstejobb genom skatterabatter och Fas 3-åtgärder men vore det inte vettigare att reducera arbetstiden så att människor har tid att städa sina egna hem eller hålla upp sina egna dörrar?

Kritiker 2 (saxat):
"Den här boken kom 1996, så han hade alltså genuint fel, eftersom det inte rådde massarbetslöshet varken 1999 eller 2006. Och nu finns det folk som igen kommer dragandes med samma idéer? Helt obegripligt, faktiskt! Och garanterat helt fel också. Det kommer f.ö. vara fel även i nsäta vända, alltså ca 2022 eller så."

Svar:
Induktiv logik återigen. Historien är full av tvära kast som beror på nya teknologier, om det är någon som inte lär av historien så är det de som tror att allting kommer förbli sig likt i alla tider. Varför skulle 8 timmars meningsfullt heltidsarbete för i princip hela befolkningen under större delen av deras liv vara en evig institution/sanning?

Dita von Teese i en 3d-printad klänning

Se bild här.

Enligt artikeln möjliggör 3d-printing skräddarsydda kläder för individuella kroppar. Man kan alltså tänka sig en framtida klädhandel där kunden printar sina egna kläder efter en färdig design som sedan anpassas till de egna kroppsmåtten. Modebranschen omvandlas då från försäljning av kläder till försäljning av klädmallar för 3d-printing vilken sker hemma hos konsumenten. Fysiska butiker, och personal, blir överflödiga.

Mer om klädhandelns framtid i detta inlägg.

tisdag 5 mars 2013

Näthandeln växer kraftigt, jobben försvinner på sikt

Detaljhandeln på internet växer med 14 procent visar E-barometern för 2012. Det är den största ökningen sedan finanskrisens början. Konsumenternas pengar rör sig från gatubutiker till nätet, och trenden är extra synlig på elektronikmarknaden.
...
Det är inte bara elektronikbranschen som växer på nätet. E-barometern som släpps idag av Posten visar att samtliga branscher går bättre på nätet än i den rent fysiska butikshandeln.
...
Att konsumenter i alla åldrar oftare väljer nätet framför butiker på stan gör att pengarna håller på att byta kanal enligt Jonas Arnberg, konsultchef för handel på HUI Research, och det leder i sin tur till en strukturförändring på detaljhandelsmarknaden.
– Du märker den bland bokhandlarna, helt enkelt för att det knappt finns några bokhandlar på stan längre. Du ser förändringen i en utslagning av elektronikbutiker och vi kommer se den i ett minskat behov av butiksyta, säger Jonas Arnberg.
Länk

I längden kommer det här att leda till en stor minskning av arbetstillfällen i ekonomin. På nätet råder redan en stark prispress via prisjämförelsesajter som bara kan förväntas öka och den största kostnaden för e-handelsföretag är arbetskraften. Stora aktörer med helt automatiserade/robotiserade lager, som t.ex. Amazon, vinner därför över företag med anställd personal (se även denna post). En jobbslakt är att vänta. Det blir också intressant att se vad som händer med alla stora köpcentrum.

söndag 3 mars 2013

Roland Paulsen föreläser i Stockholm

nu på tisdag: http://www.facebook.com/events/164707433677315/

"Arbete, inkomst och grundtrygghet

Roland Paulsen, författare till boken Arbetssamhället samtalar med Oscar Erneroth, ansvarig för arbetsmarknadsfrågor på LO.

ABF-huset, Sveavägen 68, kl 18:30-20:00"

fredag 1 mars 2013

Printa ditt eget maskingevär



Printa sedan dina kläder, dina möbler och din mat. Säg farväl till detaljhandeln

och till arbetslinjen.

Den (informations)teknologiska arbetslöshetens första fas

illustrerad med en enkel graf:

Länk